Starosta obce Martin Pinka upřesnil: „Jedná se o bývalý Dům služeb. Dole v přízemí jsou dvě provozovny a nahoře bytové jednotky."
V roce 2013 byl u všech obecních budov na základě zákonem stanovené normy zpracován průkaz energetické náročnosti budovy. Tento průkaz má odhalit, jak je budova energeticky náročná, a na základě tohoto zjištění vyplyne nutnost provést takové úpravy, aby se podstatně snížily náklady na vytápění a spotřebu energií. „Z tohoto důvodu jsme už u několika budov v předstihu vyměnili okna a někde i odizolovali stropy, abychom zamezili tepelným ztrátám a zároveň ušetřili na vytápění. Třeba v budově mateřské školy klesla po rekonstrukci spotřeba plynu o 47 procent," zdůraznil Martin Pinka.

V budově školy se uskutečnila před dvěma lety výměna havarijního kotle na uhlí za plynové kotle. V maximální míře se obec jako zřizovatel školy snaží o to, aby dosáhli úspor za vytápění. „Uvidíme, zda se nám letos podaří ve škole ještě něco vylepšit. Do akcí s velkou spoluúčastí se ale nemůžeme pouštět, když máme plus minus necelé dva milióny na veškeré akce," doplnil Pinka.

V budově 4, která je staršího data výroby a o které jsme již hovořili, byla velkoplošná okna, která jednak nebyla původní a hlavně většina nešla otevřít. U některých při pokusu je otevřít dokonce praskla skleněná výplň a mohlo dojít k nepříjemnému zranění.
„Na archivních fotografiích jsme dohledali, jak byla původní okna členěná a podle nich byla objednána nová okna a vchodové dveře," popsal Martin Pinka.
Až bude zateplen strop a také průjezd do dvora, nad kterým jsou také obytné místnosti, bude provedeno přepočtení průkazu energetické náročnosti této budovy. „A tím bychom se měli posunout na průměrnou hranici tepelných ztrát, kterou jsme provedenými úpravami značně vylepšili. Podobné úpravy nás čekají ještě u ostatních budov, ale vzhledem k finančním možnostem a jiným akcím budeme tyto opravy a rekonstrukce řešit postupně," znovu upozornil Martin Pinka.

V bytovém domě nyní tedy zbývá zateplit stropy, aby neutíkalo teplo. „Topí se zde také plynovým kotlem a náklady se rok od roku zvyšovaly. Po zateplení nájemníci zjistili, že jsou nová okna už hodně znát. V jednom bytě je už zateplení stropu hotové. Tam, předpokládám, bude úspora za topení citelná už v této topné sezóně. U dalších třech bytů, kde jsou stropy nedodělané, budeme pokračovat v průběhu roku. Tam by se tedy úspora měla projevit až po další topné sezóně. Pokud vše půjde dobře, bude to přínos jak pro nás, tak i pro nájemníky," upozornil Martin Pinka.

Obec se snaží zateplit i sokolovnu, která má v tuto chvíli už také plynové vytápění. V předchozích letech se tady provedla výměna větracích oken ve spodní části sálu. „Některá okna byla částečně otevřena a nešla zavřít, protože byla zkřížená. Máme tedy polovinu hotovou. Letos máme zakoupena okna na druhou, vrchní stěnu plus okna do nářaďovny a kuchyňky. Tím bychom měli z osmdesáti procent sokolovnu vyřešenou. Pak záleží na finanční situaci, a když vše dobře dopadne, tak už bude zbývat jen okno , které je v přední části, co je šatna a záchody, a nahoře byt správce sokolovny. To vše bychom se chtěli pokusit dodělat v letošním roce," popsal a vysvětlil k tématu starosta Mutějovic Martin Pinka.