V roce 2015 totiž byli Novostrašečtí jednačtyřicátí, rok před tím jednadvacátí. Přitom nakládání s odpady a hlavně jejich třídění se město věnuje už řadu let. Bylo vybudováno a vylepšeno mnoho separačních hnízd. Několikrát se navyšoval počet kontejnerů zejména na plasty. Nechyběla ani osvěta mezi občany.

Také čtěte: Schopných absolventů odborných škol je málo

Za poslední dva roky se zvýšil objem vytříděného odpadu a naopak se snížilo množství směsného komunálního odpadu. V roce 2015 vyprodukovali obyvatelé města 1338 tun směsného komunálního odpadu, loni 1243 tuny. V roce 2015 vytřídili 233 tun plastů, skla, papíru a textilu. Loni se množství zvýšilo na 246 tun. Aby se třídění odpadu ještě zlepšilo, rozhodla rada města na některých místech posílit svozy tohoto odpadu.

„Jedná se o ulice Obětí Okupace, Lipová, Aloise Jiráska, Janáčkova, Topinkova a U parkoviště. Dále budou posíleny svozy skla v ulici Lipová a v ulici Jiráskova svoz papíru. Došlo také k úpravě cen svozu. Dříve stálo vyvezení jednoho velkého kontejneru devadesát korun. Pokud tam budou nyní dva, cena se sníží na pětasedmdesát," uvedl starosta Nového Strašecí Karel Filip.

Nepřehlédněte: Žádné fronty v servisech se nekonají

Naplněnost kontejnerů v jednotlivých lokalitách město neustále během roku sleduje. Posíleny byly svozy tam, kde popelnice „přetékaly" a lidé odkládali odpad na zem. Následovat bude také větší osvěta o odpadovém hospodářství a především třídění odpadu ve školách i mezi obyvateli prostřednictvím tisku.

Že by ale lidé v třídění odpadu polevili, je nepravděpodobné. Spíše se do celkového množství nezapočítali například sběry papíru ve školách nebo sběr plastových víček. „Pokaždé, když škola vyhlásí sběr papíru, vyprázdní se kontejnery na papír. Ale celkové množství sebraného papíru už nikdo nenahlásí a my tak vlastně máme méně tříděného odpadu. Podobné je to u sběru plastových víček," mínil Karel Filip.

Soutěže My třídíme nejlépe, se účastní i další města a obce Rakovnicka. Například v kategorii obcí do pěti set obyvatel obec Řeřichy skončila osmá. V kategorii do deseti tisíc obyvatel se nejlépe umístil městys Křivoklát, a to rovněž na osmém místě. Město Jesenice skončilo v této kategorii sto třicáté šesté. Rakovník je jedenácté mezi obcemi a městy nad deset tisíc obyvatel.

Psali jsme: Herny jsou problém. Někde stále neřešený

Obyvatelé v roce 2016 vytřídili 790 tun odpadu, to je 49,28 kilogramů na obyvatele. Pro zajímavost v Novém Strašecí vychází 44,88 kilogramu vytříděného odpadu na obyvatele. Zlepšení třídění odpadu je důležité do budoucnosti, kdy se ve Středočeském kraji plánuje výstavba velké spalovny odpadu a v každém okrese třídírna odpadu.