Podle nové vyhlášky platné od začátku roku jsou od poplatku osvobozeni majitele nemovitostí, kde nemá nikdo nahlášen trvalý pobyt. Ale všichni majitelé nemovitosti musí mít trvalý pobyt v Rakovníku. Pokud nemovitost vlastní například tři majitelé a jeden z nich je trvale hlášen v Praze, musí za odpad v Rakovníku zaplatit. Poplatek za odvoz odpadu je ve městě stanoven na šest set korun na osobu a rok.

Je podobná situace i jiném městě, například v Novém Strašecí, kde za svoz odpadu lidé platí rovněž šest set korun za osobu a rok? Stejnou částku platí i majitelé neobydlených nemovitostí a rekreačních chat. Osvobozeny jsou domácnosti za třemi a více dětmi. I tady ale obyvatelé dluží poplatky za odvoz odpadu. Není to ale tak závratná částka, jak potvrdil starosta města Nové Strašecí Karel Filip: „Poplatky za odpad dluží asi šest procent obyvatel. Za rok 2015 je dlužná částka zhruba sto šedesát tisíc korun."
Pokud obyvatelé zapomenou zaplatit, dostanou dvakrát upomínku, pak jim městský úřad pošle platební výměr a nakonec dlužníka předají exekutorovi.

„Tento postup je účinný. Exekutorovi předáváme tak jen dvacet případů ročně," dodal starosta Filip. Kromě poplatků za odvoz odpadu obyvatelé Nového Strašecí dluží ještě poplatky za vodu, ale to tak čtyři až pět lidí měsíčně. Tyto dluhy se pokaždé podaří vyřešit bez sankcí. Nejvíce však lidé dluží za pokuty městské policii. Směsný odpad se ve městě vyváží v různém režimu. V sídlištích dvakrát za týden. V rodinných domech je to podle počtu obyvatel v domě jedenkrát za jeden až dva týdny. Samozřejmě i tady jsou kontejnery na tříděný odpad včetně bioodpadu. Další možnost ukládání odpadu mají obyvatelé na sběrném dvoře.

Podle zkušenosti starostů by se dalo říci, že čím menší obec, tím méně dlužníků. Své určitě dělá to, že se lidé mezi sebou osobně znají.
„S dlužníky v obci nyní problém nemáme. V minulosti tu bydlelo několik nepřizpůsobivých obyvatel, kteří poplatky za odpad neplatili, pak se odstěhovali a dluh zůstal obci," zkonstatoval starosta Hořoviček Ivan Fides.

Vzornému placení za odpady v současné době pomohla i obecní vyhláška. Ta ukládá hradit odvoz komunálního odpadu jen těm obyvatelům, kteří se zdržují v obci a odvoz odpadu využívají „To znamená, pokud se člověk v obci prokazatelně nezdržuje, je například ve výkonu trestu a podobně, je od poplatku osvobozen. Máme výhodu oproti městu, že každého obyvatele v obci známe jménem, takže my snadno zjistíme, že se tu dotyčný nezdržuje," popisoval starosta Ivan Fides. Vyhláška o odpadech platí od roku 2001. Za tu dobu si lidé zvykli a počítají s tím, že za odpady zaplatit musí. Poplatky hlídá počítač. Pokud se někomu blíží termín splatnosti, dostane od obecního úřadu písemnou výzvu, aby částku zaplatil. Například chalupáři většinou pobývají ve vsi v létě, proto úřad hlídá, aby poplatky uhradili do konce léta. Pokud to tak není, posílá připomínku. Když ani po upozornění někdo nezaplatí patnáct dní po řádném termínu, nastupuje penále.

„S lidmi jednáme i osobně a to je myslím také znát. Osobně lidi upozorním, že se blíží termín, aby zaplatili, abychom se pak nemuseli zbytečně dohadovat a to má největší účinnost. Lidé dají většinou alespoň nějakou část a během měsíce zbytek dorovnají" řekl starosta Fides.

V Hořovičkách se platí paušální poplatek čtyři sta padesát korun na osobu. Pokud tam osoba není přihlášena k trvalému pobytu, nebo se zde trvale nezdržuje, platí čtyři sta padesát korun za nemovitost. Jsou to například chalupáři, kterých je v obcích Hořovičky, Vrbice, Hokov a Bukov kolem šedesáti.

Celkové náklady na likvidaci odpadu, to znamená třídění, likvidace nebezpečného odpadu, likvidace černých skládek, sběrný dvůr v Kolešovicích a podobně na občana v obci činí zhruba osm set korun za rok. Zbylou částku doplácí obec. V zimě, to je od 1. září do konce dubna, se komunální odpad odváží jedenkrát týdně. Zbylé měsíce se sváží jedenkrát za dva týdny. V obci jsou také kontejnery na tříděný odpad i bioodpad.

Moc dlužníků za odvoz odpadu není ani v Chrášťanech. Podle starostky Jany Tlapákové, se poplatky uhlídají na vesnici lépe, než ve městě, protože se tady lidé znají a vídají.

„Obyvatele známe, takže jim v případě nutnosti umožníme, zaplatit částku třeba nadvakrát i natřikrát. Záleží na domluvě," potvrdila starostka Jana Tlapáková. Poplatek v obci je vysoký. Činí osm set korun, protože obec mnohokrát za odpad doplácela. Ale zase obyvatelé včetně chalupářů mohou odvážet různé množství odpadu na sběrný dvůr do Kolešovic úplně zdarma. I tady jako v Hořovičkách funguje kombinovaný letní a zimní svoz. V zimě je to každý týden, v létě za dva týdny. Kromě toho jsou v obci kontejnery na tříděný odpad a na textil. Někdo pečlivě třídí, někdo ještě ne.

„Lidé třídí odpad více než před lety. Poznáváme to podle toho, že se objevuje méně odpadků ve strouhách. Ale bohužel, nám sem vozí nepořádek lidé z jiných katastrů, například za hřbitov, nebo podél silnice na Kněževes a na Nový Dvůr. Občas odpadky vysbírají pracovníci obecního úřadu. Je jich méně, ale někteří lidé jsou nenapravitelní. Podobně je to s psími exkrementy. Máme tu koše a sáčky. Někdo po psu uklízí a někdo ne," povzdechla si starostka.