„Je to šaškárna, oboustranná.“ Tak reagovali někteří občané na výsledek pondělního jednání křivoklátských zastupitelů týkající se volby nového starosty obce. Tím se nakonec stala Libuše Vokounová, která v sedmičlenném zastupitelstvu získala čtyři hlasy. Protikandidát Petr Hájek pak obdržel tři.

Jenže tím celé „veliké“ politikaření v Křivoklátu neskončilo. Téměř v závěru jednání odevzdal bývalý starosta a zastupitel Zdeněk Vajc rezignaci na svůj mandát a zároveň také rezignaci dalších spolustraníků v pozici náhradníků. „Věnoval jsem tomu tři roky práce, aby zde v Křivoklátu vzniklo něco, co bude mít smysl. Jako technik jsem přesvědčený o tom, že tlaková kanalizace je nesmysl, stejně tak již měly být obnovené vodní zdroje. A samozřejmě s lidmi, kteří mne odvolají, protože jsem podepsal smlouvu na to, aby zde lidé měli vodu, a nic jsem neporušil, tak s těmito lidmi spolupracovat nebudu,“ okomentoval své rozhodnutí Zdeněk Vajc.

Libuše Vokounová prohlásila, že ji situace mrzí. „Mrzí mne, že s námi spolupráci ani nezkusil a mrzí mě i rezignace celé kandidátky,“ sdělila nová starostka. Ta však ihned musela začít řešit jiné potíže.

Rekonstrukce plaveckého areálu v Rakovníku pokračuje.
Město za rekonstrukci bazénu zatím utratilo 66 milionů

V obci je v tuto chvíli nedostatečný zdroj pitné vody a obec musí vodu dovážet. Jen v minulém roce zaplatili Křivoklátští za nákup a dopravu vody do místního vodojemu částku téměř 700 tisíc korun. „Abychom stále nakupovali a dováželi vodu, je naprosto neúnosné,“ řekla starostka.

Podle zastupitele Petra Hájka je jedním z možných řešení využití zdroje pitné vody u budovy školy. „Škola má v tuto chvíli dvě studny. Na vodu jsou udělány i rozbory a podobně. V tuto chvíli se musí pouze vyřešit odpadní šachta, která se nachází blízko studny a nesplňuje tak předepsanou minimální vzdálenost. Poté budeme moci vodu využít,“ řekl Hájek s tím, že obci alespoň ubude část nákladů za nákup pitné vody.

Zdeněk Vajc ovšem upozornil, že to tak jednoduché nebude kvůli absenci jímacího řízení, tedy aby se voda mohla načerpat do přistavené cisterny.

Vedení obce počítá i s pročištěním a obnovením jímacích zářezů u současného zdroje pitné vody. „To můžeme ale udělat ve chvíli, kdy bude v obci zajištěna voda z jiných zdrojů. Nemůžeme lidem pustit do vodovodního řadu zkalenou vodu,“ dodala Vokounová. Stejně tak je možnost přivedení pitné vody z nedalekého Městečka. Vše se bude jistě řešit na dalším jednání.

Tipněte si obec na snímcích.
FOTOKVÍZ: Poznáte obec na Rakovnicku?