„Pokud to bude možné, budou se moci konat až dvě třetiny plánovaných operací. Zatím tomu ale brání stále velký počet pacientů hospitalizovaných s covidem,“ uvedl ředitel nemocnice Tomáš Jedlička.

V současné době je v rakovnické nemocnici hospitalizováno 20 pacientů s Covidem, z toho osm na jednotce intenzivní péče. Proto se tu nyní mohou provádět jen takové plánované operace, které nevyžadují pobyt na JIP. „Je možné, že by se oddělení ARO a JIP mohla uvolnit a od příštího týdne by se mohla udělat nějaké operace i zde,“ nevylučuje hlavní sestra nemocnice Markéta Palková.

Dodávky vakcín stále váznou

Ani v druhé polovině dubna není situace s dodávkami vakcín příliš pozitivní. Podle Markéty Palkové zažila rakovnická nemocnice největší boom před třemi týdny. „Vakcín chodí stále velmi málo. Nemohu s nimi počítat dlouho dopředu, maximálně na týden, protože nevím, kolik dostanu další týden. V úterý jsme dostali 1200 vakcín, ale pro osm set lidí už jsem měla termíny. Mohu uvolnit maximálně tři sta lidí na další termíny. Za současných podmínek s dodávkami bychom bez problémů zvládli očkovat pouze tady nemocnici,“ konstatovala hlavní sestra.

Ilustrační foto.
Dobrý signál! Rakovnická nemocnice čerstvě odvolala stav hromadného postižení

Přesto se v detašovaném pracovišti Masarykovy nemocnice, které se nachází v pečovatelském domě v Novém Strašecí, ještě zvýšil počet očkovacích dnů. „Je to ovšem pouze na úkor vakcín v Rakovníku. Musela jsem vynechat jeden den v Rakovníku, abych otevřela jeden den ve Strašecí, rozhodně to nebylo z důvodu přebytku. Chceme, aby se i zde proočkovalo týdně zhruba 250 lidí,“ vysvětlila Palková.

Ta také potvrdila, že zatím byli vedle zdravotníků a učitelů očkováni pouze lidé s minimálním věkem 70 let. „Musíme ještě doočkovat nějaké sedmdesátníky a osmdesátníky, kteří čekali na dávku u praktických lékařů, ale nedočkali se. Dále ještě chybí nějací chronici, pedagogové a zdravotníci, vše v řádu desítek či jednotek. Doufám, že příští týden ve středu obdržíme další dávky, aby se konečně uvolnila místo i pro seniory 65+,“ uvedla hlavní sestra.

Na volný termín čeká téměř tisíc seniorů tohoto věku.

V nemocnici při operaci. Ilustrační foto.
Tisíce lidí čekají na operace. Nemocnice se k normálu vracejí opatrně