Protože vyložení takové pece je práce na celý den a protože se již brzy stmívá, Duchkovi začnou s prací o něco dříve a v sobotu ji pak společně s návštěvníky dovyloží.

Pec tedy vydá svá tajemství, vypálenou keramiku, s výsledkem, jaký tvůrci očekávali. Ale určitě dojde i na dary pece, kousky, které se tak trochu vymkly z ruky a z běžného procesu, ale svoji konečnou podobou hrnčíře mile překvapí. Takové originály budete moci jen obdivovat. Duchkovi si je nechají a vystaví na odiv všem. Ostatní zboží bude prodejné.

A co tentokrát můžete od pece očekávat, prozradil Jiří Duchek: „Letošní pec je zaměřená především na speciální tradiční čajové nádobí, tedy pro čajomilce, ale nechybí ani celá řada rozmanitého jídelního nádobí, servírovací talířky, misky, talíře, dózičky a podobně. Z tradiční keramiky tam budou malované hrnky, zadělávačky, džbány, korbelíky a vázy. Vše, jak jinak, z místních surovin!"

V přilehlé dílně je až do večera připraveno zázemí s kamny a drobným teplým pohoštěním. Návštěvníci mohou tedy přijíždět kdykoliv. „Buchtám, dobrému čaji a podobným dobrým nápadům se samozřejmě meze nekladou, budou všemi účastníky jistě vřele vítány," dodal Jiří Duchek.

Pokud to v sobotu do mutějovické hrnčírny nestihnete, můžete tam zavítat ještě v neděli. Najdete tam originální kousky a vše, co se v sobotu neprodá. Stačí jen zazvonit.