Tentokrát nad plochou kroužili takzvaní upoutanci. Kategorie možná trochu zapomenutá. K létání stačí fotbalové hřiště. Letadla pilot ovládá v kruhu pomocí dlouhých lanek. Má nacvičenou sestavu prvků, které hodnotí zkušení rozhodčí. Mezi ně patří Josef Spousta a Václav Šťastný, oba z leteckomodelářského klubu v Kladně, oba jsou nerozluční kamarádi a nedají na upoutance dopustit.
O svém dlouholetém koníčku povyprávěl Václav Šťastný.

Od kdy stavíte letecké modely?
Asi tak od deseti let. To už je drahnou dobu, ale zatím mě to baví a zatím mě odnikud nevyhazují.

Na jakých soutěžích jste létal?
Letos jsem se zúčastnil druhého mistrovství Evropy v Polsku v upoutaných modelech. Sice jsem dopadl hůře než poprvé, to jsem byl mezi jednotlivci pátý, ale letos jsme dopadli lépe jako družstvo. Stáli jsme na bedně, přivezli jsme bronz. To je velký úspěch pro naši „drátenickou“ partu. Už nás moc není, spíše ubýváme. Dále naše družstvo soutěžilo v kategorii RC modely (rádiem řízené modely) a skončilo druhé. Vlastně jsme všichni přijeli s medailemi, to byl velký úspěch.

Zabýváte se ještě jinými modely?
To ne, upoutanci jsou nároční na čas i na létání. Musím se učit sestavy. Pak také bydlím v panelákovém bytě. Manželka mi povolila zabrat si jednu místnost pro sebe, ale stejně bych se tam s jinými letadly nevešel.

Stavíte letadla ze stavebnic?
Kdepak, u nás je všechno originální. K modelu si sháním výkresy a podklady, třeba fotografie. Z toho si sestavím stavební plán ve velikosti 1:1 a na něm se letadlo přímo staví. Malé plánky někdy kopírujeme a zvětšujeme, ale protože kopírka zkresluje, často je překreslujeme ručně.

Jaká letadla nejraději stavíte, máte oblíbené nějaké typy nebo období?
Aby model co nejdokonaleji napodobil skutečný vzor, je potřeba, aby vzor měl podobnou technologii stavby, jako ta modelářská. Takže nejlépe se mi staví ta letadla, která bývala potažená plátnem. Hůře se napodobují ta kovová.

Za jak dlouho model postavíte?
Běžný model, když je čas, tak za dva tři měsíce. Soutěžní maketě se věnuji dva až tři roky. Záleží na tom, kolik si urvete času. Pro modeláře jsou nebezpečná období. Třeba vánoční svátky a dovolené. To neudělám nic.

Opravdu veškerou práci na modelech děláte v bytě?
Ano, doma brousím, natírám i lakuji. Modelaření se musí skloubit s rodinou. Vůbec nejlepší je, když vám i manželka vyjde vstříc. Když hned nehartusí, že zase dělám piliny.

Stavěl jste dříve nějaké jiná letadla?
Stavěl jsem plastikové modely, chvíli větroně. Ale protože mě zajímaly spalovací motory, přešel jsem na upoutance.

Máte něco rozestavěného?
Jedno méně náročné letadlo. Není ostře soutěžní.