Zákazníci to pociťují především na pečivu, které kupují téměř denně. Kromě klasických pekařských výrobků se však zdražení týká i vánočního cukroví.
Málokdo si dokáže představit vánoční svátky bez tradičního pečiva. Přesto se v mnohých rodinách letos objeví jen pár druhů, nebo ze stolů dokonce zmizí úplně. Především kvůli nárůstu cen.

Pokles zájmu zákazníků zaznamenaly některé pekárny i učňovské prodejny, jež i po zdražení nabízejí výrobky stále nejlaciněji. „Loni jsme prodali něco okolo tří set kil vánočního cukroví, letos je zatím o pečivo menší zájem. Může za to asi především jeho zdražení, které postihlo jako všechny výrobce i naši cukrárnu,“ uvedla prodavačka učňovské cukrárny na Sítné.

Zvýšení cen se týká například i pekárny ve Cvrčovicích. „Od pondělka si mohou zákazníci vánoční pečivo objednat u našich prodejců, k nimž jsme na začátku týdne dodali ukázky. Cukroví dosud neexpedujeme, zatím je možné si ho pouze objednat. Do Vánoc je přece jen ještě čas.
Stejně jako v předchozích letech i letos nabízíme kromě klasických druhů i dia pečivo, o které je stále větší zájem, proto ho nabízíme celoročně. Zákazníci si budou moci zakoupit také všechny druhy těst,“ uvedla pracovnice expedice Pekárny Cvrčovice.

Mnohé hospodyně se shodují v tom, že letos dají před vlastnoručně dělaným pečivem přednost tomu kupovanému, což uvítají především jeho výrobci.
„Pokles zájmu o vánoční výrobky neočekáváme, naopak, vzhledem k rychlému životnímu stylu ženy stále častěji vánoční pečivo kupují hotové. Naše vánoční nabídka míří do hypermarketů, supermarketů i k menším obchodníkům,“ uvedl Jaroslav Pomp, mluvčí pekáren United Bakeries, které mají své zastoupení také v Kladně.

„Už několik let doma vánoční cukroví nepeču. Vždycky si kilo koupím v obchodě, předeším proto, abych měla co nabídnout svým vnoučatům, když mě přijdou navštívit,“ uvedla Helena Koderová. V některých rodinách se však pečení cukroví stalo doslova rituálem, jenž k Vánocům neodmyslitelně patří. Proto jim ani nárůst cen nezkazí jednu z nejhezčích vánočních tradic.

„Sama cukroví nepeču, ale pomáhám s tím mamince. Společnými silami jsme každý rok zvládly i patnáct druhů a ani letos nebudeme dělat výjimku. Zdražení surovin nás neodradí, ušetřit se dá přece jinde,“ říká kladenská obyvatelka Martina Pytlarová.