„Je to vlastně takové vyvrcholení celé roční práce a rozloučení s celou sezonou. Závody děláme na konci každého roku. Účastní se ho jak členové organizace, tak i ti, kteří chodí do kurzů. Je to vlastně legrační závod, aby se všichni pobavili a předvedli, co se se psem naučili," vysvětlovala předsedkyně organizace Iveta Panýrková. A legraci si užili opravdu všichni účastníci.

Pánové a paničky dostali mapku s překážkami, které musí překonat, aby ukázali, jak se svým psem spolupracují. Nezávodilo se tedy v poslušnosti, ale ve spolupráci. Na snímku Bella s Barborou Hejlovou vzorně překonává kladinu. Ale nebylo tomu tak u všech čtyřnohých závodníků. Některým se do překážek moc nechtělo, a tak musel zaskočit páníček nebo panička. Takže jste mohli na trase vidět, jak páníček překonává překážku ve tvaru A, protože se jeho krásný československý vlčák právě „šprajcnul" a nechal by se raději uškrtit, než aby překážku překonal. Také musel páníček přeběhnout i kladinu, aby to platilo. Dále mohli přítomní vidět, jak se asi dvacetikilový pes zvedá do okna v bariéře, aby ho proskočil, a další podobné taškařice. U všech závodníků se samozřejmě měřil čas, takže někteří psovodi, na rozdíl od psů, kteří se tvářili jako by nic, přiběhli do cíle notně udýcháni.

Protože si velcí psi, kteří sem chodí pravidelně už delší dobu, a štěňata nemohli měřit svůj um společně, závodilo se ve třech kategoriích. V první měřili síly psi do jednoho roku stáří, ve druhé nad jeden rok a ve třetí startovali „profíci", členové klubu, kteří se psem cvičí už několik let a reprezentují svojetínskou organizaci na závodech po celé republice.
Vyšší kategorie už musely překonat složitější překážky. První z každé kategorie získal pohár. Všichni závodníci pak speciální domácí pamlsky pro psy, například s ovesnými vločkami.

Členové základní organizace ve Svojetíně i ti, kteří chodí se svým psem pouze do kurzů, se scházejí každou neděli na cvičišti, které vzniklo z fotbalového hřiště. Výjimečně necvičí pouze tehdy, pokud je na hřišti nějaký závod, či další akce.

Od září tak do konce května je cvičení od deseti hodin dopoledne. V létě kvůli vedrům od osmi. „Snažíme se psy dělit na začátečníky a pokročilé, ale bohužel pokaždé to tak nejde. Jako výcvikářky tu pracujeme dvě, ale jedna z nás pracuje na směny, takže tu pokaždé není, takže musíme výcvik nějak skloubit," popisovala provoz na hřišti předsedkyně organizace Iveta Panýrková. Ale podle ní to rozhodně není tak, že by se začátečník postavil do řady spolu s pokročilým psem. Psi se rozdělují na dvě skupiny a každá cvičí zvlášť.

Dříve tu fungovala i psí školka. „Ale to se bohužel neosvědčilo. Protože například jednou přišlo deset štěňat a jednou zase pouze jedno," uváděla Panýrková.

A co mohou majitelé psů na cvičišti očekávat? Na to měla Iveta Panýrková jednoduchou odpověď: „Rozhodně ne to, že jim vycvičíme psa, to ne. My jim pouze ukážeme, jak mají se psem pracovat, komunikovat s ním a jak ho naučit poslouchat." Může přijít kdokoliv s jakýmkoliv psem, i křížencem. V organizaci oceňují hlavně snahu lidí, kteří chtějí se psem něco dělat. Je jedno, jestliže to německý ovčák, nebo kříženec z útulku. Věk také příliš nerozhoduje. Ale pak není jisté, zda se pes naučí úplně všechno. Psi některých plemen zvládnou vše možné i v pozdějším věku. Ale některá plemena jsou například tvrdohlavější a už jim učení nejde tak hladce.
„My k těm psům i majitelům takto i přistupujeme. Například majitelku psa z útulku, který může mít ledacos za sebou, nebudeme peskovat za to, že její pes nesedí rovně. Podobné je to i u štěňat. Zkrátka, nelze všechny psy podle plemen i věku hodit do jednoho pytle," zkonstatovala Panýrková.

Kromě začátečníků jsou mezi členy i absolventy kurzů psi pokročilí, úspěšní reprezentanti na závodech. Kromě toho tu připravují psy i na výstavy. A Svojetínští mají dokonce i mládež, čehož si cení nejvíce. Mládežníci jezdí na různé akce, například na výběrové závody mládeže a podobně.

Mezi psy ve výcviku převažuje německý ovčák. Účastníci kurzů mají různá plemena i křížence, takže se nedá říci, které by mezi nimi převažovalo. Iveta Panýrková chová dva německé ovčáky a tři čivavy.

Základní kynologická organizace ve Svojetíně se začala rozjíždět v roce 2013. Oficiálně od roku 2014. Základnu mají na bývalém fotbalovém hřišti. Vše si tu budují svépomocí, nebo za podpory sponzorů.