Akci už poněkolikáté připravili členové místního Sokola, rodiče ve spolupráci s obecním úřadem, aby tak podpořili místní mateřskou školku, kam výtěžek z jarmarku půjde.

„Nájem a vytopení sálu je celkem nákladné, proto vítáme, že nám obec pomáhá. Ale jen o výdělek nejde. Jsme malá vesnice a jsme rádi, když se lidé sejdou. I své výrobky tu nabízejí převážně Všetatští, asi tak z osmdesáti procent," vysvětlovala za pořadatele Pavla Pešková.

Oslovit je vlastně už nebylo tak těžké. První jarmark byl malý, že se vešel jen do přísálí. Pak se to mezi lidmi rozkřiklo. Zájem byl tak velký, že se akce přesunula na sál.

„Řekli jsme si, proč to nevyužít, když mají lidé sami zájem a dělají doma krásné věci," podotkla Pešková.

Že mají šikovné ruce také děti z místní mateřské školky, ukázaly ve stánku se svými výrobky. Společně vyrobily papírové andělíčky, sušily křížaly, pekly a zdobily perníčky, odlévaly ozdoby ze sádry, tvořily keramiku.

„Do práce jsme se pustili hned na podzim, stejně jako předešlé roky. Pokaždé se snažíme vymyslet něco nového. Některé výrobky opakujeme," vysvětlovala Martina Koudelková, ředitelka mateřské školy.

Děti z mateřské školy se také postaraly o kulturní program. Připravily si pásmo básniček a říkanek o zimě a Vánocích.

Ze svého voňavého krámku nabízela med, svíce ze včelího vosku či voskové vánoční ozdoby Dana Závorová ze Všetat.

„Máme doma třicet včelstev. Manžel se stará o med. Já zpracovávám vosk. Svíce vyrábím z nakoupených voskových plátů. Vánoční ozdoby odlévám sama z vosku od našich včel pomocí silikonových forem, které vydrží i vysokou teplotu vosku. Ozdoby z nich jdou po zatuhnutí dobře vyklápět," popisovala Dana Závorová.

U Závorových je vánoční stromek pokaždé ozdobený slaměnými ozdobami od Dagmar Strnadové rovněž ze Všetat, která na jarmarku nechyběla, a krásně je doplňují ozdoby ze včelího vosku. Kromě ozdob paní Dana také prodávala med.

„Mám tu poslední kilovky. Medu bylo letos málo. Může za to nejprve suché počasí zjara, pak vše najednou vykvetlo a včely to nestačily opylovat," zkonstatovala Dana Zázvorová.