Všichni netrpělivě očekávají příchod Tří králů. Už se objevují. Ještě než se vydají na cestu, svolávají vědeckou konferenci o hledání právě narozeného Ježíše Krista.

Jako první se lidu představuje král Herodes, člověk se sklonem k podezřívavosti. Přicházejí Kašpar, Melichar a Baltazar, tři hvězdopravci, kteří z pozorování vyvodili narození krále a přišli se mu poklonit. Nechybí ani Josef, později svatý. Ten v příběhu vystupuje jako pěstoun. Je tu s ním i Marie, dcera Jáchyma a Anny. Mladá holka, toho času prvorodička. Nakonec předstupuje učitel zákona.

Vědecká konference

Slova se ujímá Herodes. Narození svého nástupce vítá s radostí a nabízí, hned jak krále najdou, dát mu dobré vychování a vzdělání.

Docent Kašpar vystoupil s přesvědčením, že narozený král musí být objeven a neprodleně mu předány patřičné dary: zlato, kadidlo a myrha. S pány inženýrem Melicharem a doktorem Baltazarem určili po pečlivém bádání zcela přesně jeho narození: plus mínus osm let.

Doktor Baltazar prohlašuje, že je pro všechny ctí setkat se s oním králema spasitelem a žádá společnou fotografii.

Dále se o slovo hlásí Josef, usměrňován Marií, se slovy: „Nevíte, zda je v Betlémě otevřená hospoda?“ Vyděšená Marie se uklidní až když se Josef zeptá na cenu za ubytování. Není legrace uživit očekávaného potomka. „Víte, kolik stojí například bezpečnostní sedačka na velblouda nebo plenka?“ táže se přítomných Josef.

Poté mu konsilium doporučí Egypt s levnějšími službami. Marie se slovy: „Musíme poslouchat boží vůli,“ vleče Josífka do Betléma.

Učitel zákona podle vědeckých záznamů domněnku potvrzuje: „Král se narodil v Betlémě a na seně.“ Učenci nesouhlasí, diví se, kde že mají Betlém hledat.

Nakonec se hrnou na cestu jeden přes druhého. Ale takhle to nejde. Všichni přítomní se řadí do průvodu a vydávají se vpřed za velbloudem. Dojdou do Betléma – nové kapličky sv.Václava. Ježíšek už je na světě. Josef s Marií se skromností a díkem přijímají donesené dary. Nová kaplička je poté slavnostně vysvěcena.

Příprava průvodu i konference tradičně patřila členům čisteckého ochotnického Divadelního spolku Tyl.