Ačkoliv výměna garnitury na rakovnické radnici je víceméně jistá, lídr ODS Luděk Štíbr zatím zůstává v klidu. Sice ODS ve volbách zvítězila, získala čtyři mandáty z jednadvaceti možných, ovšem to ještě podle občanských demokratů nic neznamená. Euforii brzdil právě v těsné reakci po zveřejnění výsledků i největší adept na starostu města Rakovníka Luděk Štíbr.

„Nejspíše se bude hlasovat tajnou volbou a poté se může stát opravdu cokoliv. Mám v živé paměti, kdy jedna kandidátka měla být místostarostkou a nakonec zvolena nebyla,“ řekl Rakovnickému deníku Luděk Štíbr. Ten je podle svých slov připraven usednout do křesla starosty. „Deklaroval jsem, že se o funkci ucházím, do voleb jsem šel z pozice jedničky kandidátky. Myslím, že by bylo poněkud nešťastné, kdybych nyní couvl,“ reagoval Luděk Štíbr.

Ilustrační foto - rakovnická radnice.
Rakovník: Konec éry ČSSD na radnici

Právě občanští demokraté už v sobotu večer po vyhlášení výsledků voleb začali „naťukávat“ své možné koaliční partnery. Podle informací Deníku se spojili s lídrem hnutí Město pro vás Ivo Trešlem. Město pro vás získalo tři mandáty. Spolupráce obou subjektů se dá očekávat, jelikož řada kandidátů z hnutí byla například v roce 2010 zvolena do zastupitelstva města z kandidátky ODS.

Sám Ivo Trešl možnou spolupráci pak nevyloučil. „Určitě se spolupráce nabízí, stejně tak se subjektem Společně pro Rakovník. Už v minulosti jsme spolupracovali. Je to jedno z řešeních,“ sdělil Ivo Trešl.

Ani tato spolupráce není dostačují. Možné koalici ODS, Společně pro Rakovník a Město pro vás by chyběl k nadpoloviční většině jeden hlas. Otázkou zůstává, kdo by mohl koalici doplnit.

Jan Mudra ze Změny pro Rakovník?

V tom případě by byla koalice křehká jako v uplynulém volebním období, kdy rozdílným byl Václav Čermák (zvolen za Rakovník v pohybu).

Další možností je opřít koalici o hlas podnikatele Petra Svobody (Směr Rakovník), velmi nepravděpodobná je také spolupráce s hnutím ANO, které disponuje třemi mandáty. Potřebné hlasy by mohli poskytnout i Svobodní, nicméně Město pro vás se předběžně nechalo slyšet, že si s tímto subjektem spolupráci představit nedokáže.

Takto by mělo po následující čtyři roky vypadat nové rakovnické zastupitelstvoZdroj: Deník

Jan Loder, Svobodní
Jan Loder: Pravicové strany mohou být spokojeny