Zatímco majitelé sousední nemovitosti tvrdí, že se jedná o jejich pozemek sloužící k přístupu do jejich objektu a byl při změnách v katastru omylem zapsán do vlastnictví města Nového Strašecí, městský úřad podle slov tajemníka Jiřího Tláskala si tímto tvrzením není stoprocentně jistý.

Dědicové žádali několikrát město Nové Strašecí o bezúplatný převod pozemku mezi jejich nemovitostí a komunikací v lokalitě poblíž Novostrašeckého rybníka. Ani jednou nebylo jejich žádosti vyhověno a nestalo se tak ani na posledním zasedání předních představitelů města. Podle tajemníka Městského úřadu Nové Strašecí Jiřího Tláskala sice byly městu předloženy dokumenty, ovšem městský úřad podle nich nedokáže stoprocentně rozhodnout.

„Po veškerém prozkoumání dodaných listin jsme dospěli k závěru, že nemůžeme s absolutní jistotou tvrdit, co se stalo v roce 1943, nebo někdy před tím – jak byly pozemky zapsány, odděleny. Zkrátka nikdo nemá absolutní jistotu, aby mohl rozhodnout, říci a následně navrhnout zastupitelstvu města bezúplatný převod. Rozhodnout musí soud,“ vysvětlil tajemník úřadu Jiří Tláskal.

„Z předmětných listin je naprosto zřejmé, že součástí převodu byl i zmíněný pozemek. Je to zřejmé i z výměry současných pozemků, která právě i se zmíněným pozemkem dosahuje výměry převedené v roce 1943,“ namítá ovšem advokát Jan Vodička.

Město už v minulosti neúspěšně nabízelo pozemek, o který se vede spor, k prodeji.

Místostarosta Nového Strašecí Jan Bureš.
Neuvolněný místostarosta? V Novém Strašecí to jde
Ilustrační foto - rakovnická radnice.
Město Rakovník ukončilo členství v historickém sdružení