Debatu nad projektem vybudování vodní přehrady na řece Berounce u Křivoklátu znovu otevřel Marek Semerád, náměstek hejtmana Středočeského kraje pro oblast životního prostředí a zemědělství. Středočeský kraj, respektive jím zřízená Pracovní skupina pro prevenci a zmírňování následků povodní, se totiž nyní zabývá otázkou, jak předcházet ničivé povodni, která v polovině roku 2013 zasáhla právě i Středočeský kraj. Znovu po roce tak vyvstala otázka, jak regulovat tok a hladinu řeky Berounky. Ta představuje podle Marka Semeráda hrozbu do budoucnosti vzhledem k absenci vodní přehrady.

„Řešením je výstavba přehrady u Křivoklátu. Chceme o tomto záměru vyvolat jednání. Příští setkání proto plánujeme uskutečnit v Srbsku na Berounsku. Chceme pozvat starosty středočeských obcí a měst z povodí Berounky," doplnil Marek Semerád.

Jenže. O tomto řešení, tedy výstavbě přehrady, nechtějí slyšet nejen místní obyvatelé a milovníci kraje, ale ani ekologové a další odborníci.

„Geologické poměry a specifický reliéf údolí jsou natolik komplikované, že přehrada by v konečném důsledku byla pro níže položené sídelní útvary včetně hlavního města Prahy daleko větší hrozbou, nežli periodické povodně," napsal již dříve Rakovnickému deníku Petr Hůla, vedoucí Správy CHKO Křivoklátsko.

Řešení, jak účinně regulovat řeku Berounku, však podle Petra Hůly, vedoucího Správy CHKO Křivoklátsko, existuje. Podle něj není potřeba budovat obří díla, ale odstranit příčiny povodní.

„Řešení zmírnění povodní na Berounce však existuje. Je třeba se však důkladně podívat na stav krajin, kde povodeň vzniká, tj. začít se podrobně zabývat revitalizací říčních krajin zdrojových řek Úhlavy, Úslavy, Radbuzy a Mže, které Berounku tvoří. Zde je klíč pro strategická rozhodování, vytváření systémů ekologické stability, budování protierozních opatření, opatření k zadržení vody a zpomalení odtoku ze zemědělské a odlesněné krajiny," nechal se slyšet Petr Hůla a dodal: „Pevně doufám, že k její realizaci nikdy nedojde." (Celé stanovisko Petra Hůly najdete na www.rakovnicky.denik.cz, když do pole „hledat" napíšete přehrada, pozn. red.).

Myšlenka vybudování vodní přehrady na Berounce poblíž Křivoklátu je zhruba sedmdesát let stará. Během druhé světové války chtěli nacisté udělat splavnou i část Berounky a tím tak zlepšit vodní dopravu. Diskutovaná byla stavba také za vlády komunistů. I oni totiž přišli na to, že výstavba tohoto vodního díla na složitém geologickém území by byla velmi obtížná a složitá.