Jako rozhodčí působí už dvacet let. Psům se věnuje už jednapadesát let. Doma má několik německých ovčáků. „Jsem psí otrok a máma zároveň. Ovčáky mám už dlouho a neměnila bych. Je to nejlépe cvičitelné plemeno, i když do některých disciplín začínají pronikat i malí psi, ale ovčák je ovčák," vysvětlovala Hana Volhová.

Podle ní je pro začátečníka psovoda těžké vycvičit psa na cokoliv. Stopování je vrozené každému psu. Jde o to, naučit ho čichat, když je potřeba. Psovod to musí zvíře naučit. Musí vědět jakým způsobem, aby to nezkazil hned od začátku.

„To je důležité, protože bylo už hodně nadějných psů, které psovod pokazil tím, že jim na stopě pomáhal. Říká se, že jim do toho kecají. Ale pes musí pracovat sám. Pokud mu člověk pomáhá, po několika stopách ho zkazí," popisovala Hana Volhová.

Někdy, když psovod ví, že pes došel k lomu a jde dál, mají snahu mu vodítkem pomoci a to je špatné. Rozhodčí poznají dobrého psa a psovoda na první pohled. Proto je dobré, když se začátečníci podívají na několik závodů, nebo když se zeptají těch správných lidí.

„Je to vlastně psychologická práce. Každý pes má jinou povahu a vyžaduje jiný přístup. Psovod musí také přemýšlet, zda když udělá teď tohle, jestli to nezkazí. A jestli není lepší to v dané chvíli raději nedělat," svěřovala se se zkušenostmi Hana Volhová. „Pes se zkazí okamžitě, ale dohromady se nemusí dát do konce života," dodala.

Samotná práce ve stopě se hodnotí podle přesných pravidel. Boduje se, jestli je zájem o stopu. Psovod vede psa na vodítku deset metrů před sebou. Někteří chodí na volno, což je těžší. Psi musí jít totiž ve stejném rytmu a bez vodítka zrychlují.

Výsledky:

Stopu č.1 vyhrála Jaroslava Štolbová s fenou Jessi. Získaly 98 bodů.

Stopu č.2 vyhrál Josef Kinzl se psem Dargo. Získali 97 bodů.

Králem stopařů Křivoklátska pro rok 2014 se stal Josef Kinzl se psem Dargo Vepeden.

Jeho 1. stopa 97 bodů,
2. stopa 97 bodů,
celkem 194 bodů.