Po traktoriádě, která už podruhé ozvláštnila pouť, místní hasiči připravili na posvícení výstavu hasičské techniky.

„Výstavu jsme tu měli už loni a protože se líbila, připravili jsme ji i letos, abychom založili tradici," vysvětloval velitel Sboru dobrovolných hasičů ve Hředlích Radek Bartoš.

Akci podpořili, tím, že sem přivezli své kousky, hasiči z Krupé, z Kounova, Nesuchyně, Řevničova, Krušovic, Petrovic, Mutějovic, Chrášťan, Janova a Pochvalova. Samozřejmě vše se svými kolegy z okolních obcí probrali, takže výstava byla i milým setkáním hasičů.

Kromě nich se přišli podívat také místní. Komu vyhládlo, nebo jen tak pro zahřátí, si mohl dát zabíjačkový guláš nebo ovar.

Na dvoře se sešlo pár unikátních kousků. Už zmiňovanou stříkačku se Zetorem pětadvacítkou přivezli hasiči z Janova. Řevničovští zase přijeli se svou Pragou RN z padesátých let.

Přenosné motorové stříkačky, už také vlastně historické, ale vypadaly jako nové, sem z Krupé přivezli Lukáš Kapalín, Antonín Kubínek a Radek Svoboda. Všechny vlastně pánové vytáhli ze šrotu.
„Já jsem pro ni jel tři sta kilometrů daleko. Jen tak ve stodole už se sehnat nedají. Zrovna tak je problém s náhradními díly. No, a my jsme takoví blázniví hasiči, kteří je dávají dohromady," zkonstatoval Antonín Kubínek. Stříkačky se dříve přidávaly k náklaďákům V3S. Čerpala se s nimi voda například ze sklepů nebo z nepřístupných terénů, protože je unese jeden člověk. Váží kolem čtyřiceti kil.
Vyrobeny byly v šedesátých letech a ještě dnes byste s nimi vodu vyčerpali. Jinak by je sem hasiči ani nevzali. „Jen je musíme ještě trochu doladit," řekl Kubínek.

Který exponát nejvíce zabodoval, o tom rozhodovali diváci. Hned u vchodu dostali anketní lístek. Soutěžilo se ve dvou kategoriích. Stroje vyrobené do roku 1980 – tady vyhrál nákladní vůz Ifa petrovických hasičů. V kategorii od roku 1980 se nejvíce líbil mercedes hasičů z Pochvalova. Ti nejlepší si odnesli pěkné ceny.
Povedenou akci hasiči zakončili spanilou jízdou po vesnici.

„Ta byla snad nejhezčí z celého odpoledne. Všechna auta i traktor, kromě koňky, jela vesnicí a při tom houkala," vyprávěl Radek Bartoš, velitel hředelských hasičů.

Výsledky hlasování:

Technika do roku 1980:
1. Petrovice IFA
2. Krušovice IFA
3. Hředle Mercedes

Technika po roce 1980:
1. Pochvalov Mercedes
2. Rynholec Tatra
3. Mutějovice Trambus