Možná si ještě vzpomínáte, jak v noci z 5. na 6. února 1985 část „Dělňáku" rozmetal výbuch. Poškozena byla i auta na sousedním parkovišti a řada oken domů z okolí. Byl to konec budovy, jež byla ve své době symbolem kulturního života v Rakovníku. Restaurace, která tu stála 60 let (dům byl postaven v letech 1924–26). Nejen období jeho největší slávy, ale i časy minulého režimu, který značně poznamenal i kulturu, připomněla akce s názvem Dělňák 1985-2015. Program byl od začátku až do konce pojat s recesí. Zazpíval zde pionýrský pěvecký sbor Rudé šátky, nechyběl proslov soudruha Rudy Karbana, tajemníka Okresního výboru Komunistické strany Československa. Během vystoupení rakovnické kapely The Undertakers dokonce vtrhli na pódium příslušníci sboru Veřejné bezpečnosti (policie).

Z pódia také vypálila do publika rokenrol další rakovnická kapela QR Band. A tajemník Karban (Pavel Polakovič) se zlobil, jak se mladým může ta americká, imperialistická hudba líbit. Nemohlo chybět: školení IPCHO k protiatomovému útoku, zdravice sovětského soudruha, tombola a překvapení večera: zinscenovaný výbuch Dělnického domu po třiceti letech, který opět probudil ze spánku půlku Rakovníka.

Moderátorem a „tahounem" akce byl Milan Zimmermann, který – zcela atypicky oděn do společenského obleku – se rázem (naštěstí jen pro tento večer) změnil v kovaného soudruha. Pro Rakovnický deník sklesle konstatoval: „Na pódiu právě hrají naši mladí americkou hudbu. No nedá se nic dělat. Byli jsme domluveni, že budou hrát českou produkci, ale …" Vzápětí Milan důrazně dodává: „Ale těm mladým pod pódiem se to líbí! Prostě kapele ten prostor necháme. Za chvíli nám přijdou pionýři a zazpívají Rudé šátky a soudružka Polanová ze SSM Rakovník a jedna z pionýrek zarecitují báseň O Leninovi."
Soudruh Zimmermann pak přiznává, že se během koncertu poprali nějací dlouhovlasí hoši, ale incident prý zvládla zdravotnice soudružka Tvrdolína Tvarůžková. „Máme tu jeden problém. Lidé si stěžují, že je tu průvan, ale pan vedoucí odmítl zavřít okna," postěžoval si ještě pořadatel Milan Zimmermann.

O nadsázku a dobrou zábavu tedy nebyla v Čermákových sadech nouze. A lidé si rádi vystáli dlouhé fronty na dobové míchané nápoje, pivo, tlačenku s cibulí, utopence či gothaj. Z pódia zněly i písničky na přání: pro traktoristy, pekaře, snoubence na vojně. Takže se diváci, kterých bylo v trávě pod pódiem několik stovek, dočkalo i budovatelských písní. Ty jim Milan Zimmermann ala karaoke odzpíval a odehrál. „Úplný Jan Weirich," smál se kdosi vedle mě ze tmy.

Člen kapely QR Band Jiří Röll řekl: „Je to zajímavá akce. Milanovi se povedla. Jak je vidět, tak se trefil lidem do noty, protože oni jinak moc nikam nechodí. Ale tady je vidět, že když vidí, že má akce myšlenku, tak přijdou."Vzpomínek na „Dělňák" má prý Jiří Röll mraky. „Chodil jsem tam od jedenašedesátého roku především na muziku. A od roku pětašedesát jsem tu i účinkoval s mnoha kapelami. Třeba s Melodií, Mandragorou nebo Kampánusem," zavzpomínal Jiří Röll.

Na studentská léta ve spojení s „Dělňákem" zavzpomínal Zdeněk Nejdl: „Ve čtvrťáku, když už nám bylo osmnáct, jsme sem chodili na pivo a měli jsme tu maturitní ples. Byl tu hezký sál. A myslím, že jsme tu jednou s partou hráli i mariáš."

V davu návštěvníků byly vidět ale i mladé tváře. Jako třeba ta Davidova, Richardova a Michalova. Na otázku, co na koncert pod širým nebem říkají, odpověděli: „Moc se nám to líbí a nejlepší by bylo, kdyby tady Dělnický dům stál a byly tady koncerty."
Osmnáctiletá Natálka Vajcová řekla: „Je to moc pěkné. Starší generace si zavzpomíná na dobu svého mládí a ta mladší si může názorně připomenout, co se v této republice kdysi dělo."

Dělnický dům vyhodil do povětří jeho vedoucí. Zavřel dveře z jeviště do skladu a odšrouboval zaslepovací zátku z plynového potrubí. Výbuch, který způsobil škodu větší než tři miliony korun, měl zničit důkazy o statisícovém manku. Za rozkrádání majetku v socialistickém vlastnictví, trestný čin obecného ohrožení a trestný čin porušování povinností při nakládání s finančními a hmotnými prostředky byl odsouzen na 12 let.

Ale pryč od ošklivé minulosti. Chce to dobrou zprávu nakonec: výtěžek z akce bude věnován Fondu ohrožených dětí.⋌