„Vykročily jsme sem, protože se nám to tady líbí. Je tu krásná krajina a jsme vlastně kousek odtud. Naposledy jsme tu byly v roce 2011. Dnes jsme se sem po dvou letech konečně dostaly. Těšíme se na nejdelší třicetikilometrovou trasu. Doufáme, že ji zdravotně i psychicky zvládneme," vysvětlila důvod účasti Libuše Bestajovská. Obě dámy mají určitě natrénováno. Jitka Doubravová se vydává na pravidelné tůry a Libuše Bestajovské denně chodí se psem pět až deset kilometrů.

„Chodím jen tak pro sebe, nebo také se psem, nebo pořádáme pravidelně už třicet let na jaře a na podzim výlety po Čechách od Městského úřadu v Rakovníku," dodala Jitka Doubravová s tím, že se jí nejvíce líbila Šumava a nyní je spokojená tady na Rakovnicku. Letos čekala účastníky jedna zajímavost, a to otevření nové naučné stezky Kalivodské bučiny.

„Je to vlastně náhoda. O trati kalivodskými bučinami jsme uvažovali už loni. Trasu si promýšlíme už rok dopředu a letos to krásně vyšlo. Krásně se to vše propojilo," vysvětlovala starostka Kalivod Milena Volfová.
Trasu připravoval jako každý rok Jan Ortman a opět nachodil tenhle známý „polykač" kilometrů a milovník turistických vycházek desítky kilometrů. Trasu značil několik dní před tím s několika pomocníky.

Na Kalivodském hůlkování je krásné, že pokaždé vede jinými trasami a pokaždé je na nich něco zajímavého. I tentokrát jste si mohli vybrat ze tří výkonnostních tras (tři, deset a dvacet kilometrů). Zajímavostí letos byly jedinečné Kalivodské bučiny. Vede jimi příjemná cesta a jsou krásné i na pohled.

Každý účastník proto dostal mapu s trasou pochodu, pohlednici a zápisový lístek. Na konci pochodu se totiž jako vždy losovalo o hodnotné ceny.