A právě toto smutné výročí chce veřejnosti připomenout tuto sobotu 18. dubna akce s názvem Kolešovický Mustang.
Za spolupořadatele, Spolek historie vojenského a policejního letectva Kolešovice, uvedl René Černý: „Návštěvníky na kolešovickém letišti mimo jiné čeká simulovaná letecká bitva z druhé světové války s využitím maket dobových letounů."

Dvouhodinový program začíná ve dvě hodiny odpoledne a vstup je sem zdarma. Na pořádání sobotní vzpomínkové akce se podílí rovněž Obec Kolešovice.

Gimbel
Kapitán Edward Gimbel byl devětadvacetiletý rodák z Chicaga. Byl jedním z mnoha Američanů, kteří se po vypuknutí druhé světové války zapojili do bojů po boku Britů.

Dne 16. dubna 1945 zaútočil on i jeho spolubojovníci  ze skvadry vedeni colonelem Sidney Woodsem na letiště Kbely. (Američané, 15th Air Force USAAF, podnikali na Kbely nálety. Jako největší popisují pamětníci ten z 25. března 1945.) Na domovskou základnu v anglickém Debdenu se tehdy nevrátilo zpět šest letounů. Dva z pilotů zahynuli, další byli zajati. Jedním ze strojů, který nedoletěl, byl letoun pilotovaný Gimbelem.

Dostal zásah nad Prahou a poškozený pokračoval v letu směrem na západ. Chtěl se zřejmě dostat na území obsazené americkou armádou. Nad Rakovnickem ale motor letadla vysadil, a tak z něho Gimbel vyskočil na padáku. Seskok přežil nezraněn, byl ale bohužel zajat německou hlídkou. Pár zbývajících týdnů války strávil v zajetí. O jeho poválečné kariéře není nic bližšího známo, jen to, že se vrátil do USA a zde také v roce 1977 zemřel.

Letadlo spadlo zhruba kilometr jižně od Kolešovic. ⋌