„Přišli jsme si sem zamalovat. Domluvila nám to naše vedoucí vychovatelka Miluše Řehuřková. Určitě je to výborný nápad, protože prostředí hraje pro děti velkou roli. Když jsou pořád v družině, není to ono. A do roubenky se vypravily jako na návštěvu. Navíc se nám to dnes velmi hodí, protože venku prší," vysvětlovala vychovatelka Věra Pejšová.

Kluci a holky se pustili do kreslení prostředí, kde všude mohou žít pohádkové postavy. Proto třeba Natálka (na snímku vlevo) malovala kostel. „Měla jsem to v plánu. Myslím, že tam nějaká pohádková postava klidně může být." Hanička (vpravo) tvořila mlýn pro čerty, protože se ve mlýně natáčí plno pohádek. Hotové obrázky dál děti vystříhaly. Postupně je nalepí na velkou čtvrtku jako koláž spolu s kresbami dětí z jiných družin, které malovaly pohádkové postavičky.

Obrovská čtvrtka přijde na výstavu, buď do městské knihovny, nebo zůstane v roubence Lechnýřovně. To podle toho, kam se bude více hodit a kam se také vejde, protože kreseb se nastřádalo opravdu hodně. Kreslení a malování spadá pod jeden projekt pro školní družiny. Děti mají jednoduché zadání: kreslí pohádkové bytosti, které mají nejraději. Další zadání zní: vytvořit jim prostředí, ve kterém většinou takové bytosti žijí.
„Už teď se výsledek rýsuje velmi zajímavě. Děti mají rády úplně jiné postavičky, než jsme měli my. A když jsem si prohlížela výkresy, zjistila jsem, že spoustu postaviček ani neznám," popisovala Štěpánka Rácová z rakovnického Ráčku, která děti při tvoření vede. Malí výtvarníci kreslili jen podle své fantazie, bez nějakých rad či návodů a předloh. „Chtěla jsem zkusit, co v nich je, protože tvořit podle své fantazie dnes děti už moc neumějí. Dobře jim jde kreslení podle nějakých předloh," mínila Rácová.
Ještě před tím, než se návštěvníci pustí do díla, chvíli si o pohádkách povídají. To aby se jim lépe kreslilo. Záleží totiž na počtu dětí i na tom, jak jsou naladěny. Tvoření v roubence rozhodně není žádná výtvarná výchova. Důležitý je nejen výsledek, ale hlavně to, aby si to děti užily.

Jedno odpoledne se tu kreslilo i ve dvojicích. Asi deset dětí ztvárnilo pohádku, kterou si samy vymyslely a zároveň psaly také příběh. „Bylo to moc hezké. Děti si spolu povídaly a byla i legrace. Také výkresy se moc povedly," řekla Rácová.
Autorkou projektu je ředitelka Městské knihovny v Rakovníku Milena Křikavová. Jeho cílem je, nalákat do příjemného prostředí roubenky školní družiny. To se povedlo už loni. Děti tu trávily různě zaměřená odpoledne, například na zpěv, kreslení nebo povídání si o osobnostech na Rakovnicku.

Letos si První a Druhá základní škola v Rakovníku přály výtvarné tvoření. Milena Křikavová proto oslovila Štěpánku Rácovou z Ráčku, která tam také vede kreslení.