Dvanáct psů startovalo v základní kategorii (puppy). V kategorii L (novice) dvacet a v kategorii M (intermediate) sedm psů. Do té nejvyšší kategorie byl přihlášen pouze jeden pes, proto závodil s ostatními v nižší kategorii mimo soutěž.

Majitelé se svými psy přijeli ze všech koutů republiky. Nejblíže to měli z Prahy a Plzně. Přijeli také z Tábora, Českých Budějovic a dokonce i z Německa. Proč se working testy odehrály právě na Rakovnicku, vysvětlil Miroslav Krejčí, prezident Retriever Sportu CZ: „První testy každý rok pořádáme v okolí Prahy. Letos jsme chtěli najít novou lokalitu a měli jsme velkou poptávku ze západních Čech, jenže tam moc vhodných míst není, proto jsme tady. Samozřejmě také díky podpoře města Rakovníka."

Disciplíny
Úkoly, které psi plní, vypadají pokaždé trochu jinak. Při testech nejsou totiž disciplíny pevně stanoveny. Ve zkušebním řádu existují pouze doporučení, tedy okruhy, které lze při testech použít.

Takže v Chrášťanech v kategorii E pes nejprve sledoval, kam padne vystřelený plátěný půlkilový pytlík (tzv. tamy), musel si zapamatovat místo dopadu a na povel bez velkého dohledávání přinést vůdci.
Dohledávka je další disciplínou. Při ní pes nevidí místo dopadu. Má za úkol místo prohledat a tamy přinést. Disciplíny jsou podobné pro všechny kategorie. Liší se pouze obtížností. Vyšší kategorie plní ještě ovládání psa na určitou vzdálenost.

Moderní plemeno
Miroslav Krejčí soutěžil se svým psem Brunem v kategorii M. Labradorského retrievera si pořídil jako prvního psa už v roce 2000. „Vyhlédl jsem si ho a až s ním jsem zjišťoval, co vše se psem mohu dělat. S ním jsem se dostal přes lovecké zkoušky až k working testům. S dalším psem, s Brunem, už jsem se přesně zaměřil na to, co chci dělat," vysvětloval Miroslav Krejčí.

Retriever je v poslední době hodně moderní plemeno. Lidé si ho často pořizují, ale bohužel s ním dříve moc nepracovali. Pokud ano, zaměřili se nejvíce na lovecké zkoušky. Nyní se situace pomalu lepší a lidé s nimi dělají právě sportovní disciplíny.

„Možná už trochu konkurujeme klubům s loveckými zkouškami. Protože majitelé se už musí rozhodnout mezi working testy a loveckými zkouškami. Testy jsou retrieverům přímo šité na míru. Pokud v nich chce majitel uspět, musí svého psa trénovat přímo na ně," mínil Krejčí.

Roksy
Iveta Blažková z Mladé Boleslavi přijela do Chrášťan s dvouletou Roksy. „Cvičíme spolu už od podzimu. Roksy je můj druhý pes. Pokud si jednou pořídíte labradora, už jiného nechcete." Roksy je společenská, milá, je sportovkyně, nadšenec a kamarádka.

„Jsme vlastně stejné. Myslím si, že si člověk pořizuje psa podle toho, jaký je sám. Moc si spolu rozumíme," zkonstatovala Iveta Blažková. S Roksy cvičí lovecké disciplíny i disciplíny working testů. Připravují se na lovecké zkoušky i jezdí na výstavy. Věnuje se jí denně, jinak to zkrátka nejde.
Working testy retrieverů v Chrášťanech pořádalo občanské sdružení Retriever Sport CZ.

Working testy
- vznikly v Anglii
- místní myslivci jimi trénovali své psy během celého roku i mimo loveckou sezonu
- při nich se simulovaly lovecké situace, místo zvěře se používaly náhražky
- protože se retrieverům dařilo a člověk rád soutěží, dnes se testy netýkají pouze lovu, ale hledají se při nich nové možnosti psa i vůdce
- nyní psi procházejí nejprve běžným loveckým tréninkem a končí na sportovních úlohách, které při lovu nejsou běžné
- psi překonávají hlavně větší vzdálenosti než při lovu
- psi dosahují stále lepších výkonů, proto při hledání nejlepšího psa a vůdce už dnes musí být úkoly o hodně náročnější než při lovu
- working testy se tedy stále více přibližují ke sportu

Výsledky testů
-vítězem kategorie E se stala Lucie Filišteinová s fenou flat coated retrievera Ariel od Černé perly
- vítězem kategorie L se stal Jan Vrána s fenou flat coated retrievera Flamboyant Starlight Oasis of Peace
- vítězem kategorie M se stala Zita Červenková s fenou labradorského retrievera Flying Flap Ears Frederike.