Těžké podmínky prodlužují i prodražují sklizeň, kladou velké nároky na lidi i techniku.

Ve Chmelexu Hořesedly pěstují chmel na devadesáti hektartech, z toho na třech hektarech nízkých konstrukcí. Denně očešou necelé čtyři hektary chmelnic, při tom za normálních podmínek padne až čtyři a půl hektaru. V úterý byla sklizeň teprve v jedné třetině.

Bláto

Vratké strhávače chmele v rozbahněné chmelnici jezdily smykem a traktoristovi dalo velkou starost, najet přesně do řádku. Někdy strhávač dokonce naboural do sloupu a přerazil ho v půli. Nejméně dvakrát za den se strhávače plné štoků ve chmelnici převrátily.

Chmelař Tomáš Cetkovský zoufalou situaci jen potvrdil: „ Převrácený strhávač musí parta dočišťovačů ručně přeložit na chmelovou káru, pak se traktorem s řetězem strhávač postaví. Jednou už jsme tady byli i s ještěrkou, traktor to vůbec nezvládl. Kromě toho mi každou chvíli někdo volá, že zapadl s traktorem. To je taky dost velký problém ,sehnat volný traktor na vytažení, protože každý je nastrojený na určitou práci.“

Sklizeň se zpomalila nejen díky rozbláceným polím, ale také velké úrodě chmele. I tady mají rostliny už odspodu hodně nasazeno, hlávky jsou sice drobné, ale husté. Listí je málo. Alfa hořké kyseliny vycházely od dvou celých šest desetin procenta u starších porostů, do čtyřech a půl procent u špičkových porostů.

Perenospora

Kvůli velkému množství chmele rozjeli po letech Hořesedelští kromě pásové sušárny také komorovou ve Vlkově. „Vyšší výnos jsme odhadovali už před sklizní, ale přesto nás překvapil. Zatím vychází z hektaru o tři metráky vyšší, než loni, vysvětlil Cetkovský. Stejně jako ostatní chmelaři jsme měli problém s perenosporou. Letošní vlhké v počasí jí přímo nahrávalo. Nastěstí jsme chmel včas ošetřili, dokonce jsme stihli i jeden postřik navíc. Tím jsme udrželi až doteď dobrý zdravotní stav rostlin.“

Další starost přineslo bláto vytahané z polí na místní komunikace. Každou hodinu na stoupila cisterna s vodou, aby vozovku umyla. To také zvyšuje náklady na sklizeň. Když se k tomu přidají ve chmelnicích přeražené sloupy, přetrhané běhouny a kotvy. U strhávačů poškozené bočnice, popraskané třmeny a roztrhané podlahy a samozřejmně všší potřeba pohoných hmot a lidí, tak se letošní cmele pěkně prodraží.