Obecně ale platí, že výrazně ušetří ti, kteří chovají psy u rodinných domů, než ti, kteří žijí v bytě. Jak se ukazuje, v jednotlivých středočeských městech a obcích se výše poplatků výrazně liší.

Kladno

Například obyvatelé města Kladna zaplatí letos za psa stejně jako v minulém roce, tedy 120 korun v rodinných domech, 800 v obytných domech, 160 korun zaplatí osoby pobírající starobní důchod. Podobná je výše poplatku i v obci Žilina, tam lidé zaplatí 100 korun za prvního psa v domácnosti, 150 korun za druhého a 200 korun za každého dalšího.

Oslavy Dne vítězství ve Slaném.
V Kladně a Slaném si připomněli 72. výročí od konce druhé světové války

Rakovník

V Rakovníku musí zaplatit za svého čtyřnohého miláčka více. Za prvního psa v rodinných domech a zahradách 360 korun, za druhého a dalšího 540 korun, v bytových domech 800 a 1 200 korun. Za psa majitele, který pobírá jakýkoliv důchod, který je jediný zdroj příjmů, 180 a 270 korun. V Rakovníku je registrováno 1279 psů a za minulý rok neuhradilo poplatek dvaatřicet poplatníků. „Počet hlášených psů je zhruba stejný, k žádným extrémním výkyvům nedochází. Vybrané peníze jsou brány jako příjem rozpočtu, nejsou tedy určeny přímo na konkrétní věci," řekla mluvčí rakovnické radnice Alida Štulajterová.


V Novém Strašecí platí za psy starší tří měsíců. Změnu jsou lidé povinni hlásit do patnácti dnů. Za psa v obytném domě s více jak dvěma byty platí 780 korun, v ostatní zástavbě 492 korun. Držitel jakéhokoliv důchodu, který je jeho jediným příjmem, je to 150 korun. Za dalšího psa se poplatek zvyšuje o padesát procent.

Ilustrační fotografie.
Parkovací domy často zejí prázdnotou

Příbram

Poplatky ze psů ve městě a na vsi se podstatně liší na Příbramsku. Zatímco obyvatel okresního města za jednoho psa zaplatí 900 korun na rok, na vsi několik kilometrů vzdálené, v Hájích, pořídí roční známku za 200 korun za prvního psa, za každého dalšího o stovku víc.

Města vedle poplatků za psy řeší především volné pobíhání domácích mazlíčků, kteří často napadnou člověka. Proto už například Dobříš víc než rok má novou vyhlášku, která umožňuje snížení poplatků očipováním psa, v některých případech i úplným osvobozením od nich. Majitel psa, který pobírá invalidní, starobní, vdovský, vdovecký a sirotčí důchod, nezaplatí za očipovaného psa ani korunu. Stejně tak i majitel žijící v rodinném domku.

Člověk, který vlastní psa s čipem v domě s více než čtyřmi byty, zaplatí podle nové vyhlášky 500 korun.

Na místě zasahovali profesionální i dobrovolní hasiči ze širokého okolí.
V areálu březnických technických služeb vypukl požár

Beroun

Na rozdíl od většiny středočeských měst ale jásají pejskaři z Králova Dvora na Berounsku. Za psa nic nezaplatí. Představitelé města se rozhodli pro letošní rok poplatek zrušit, a to jak pro rodinné i bytové domy. Poplatek se vztahuje až na třetího a dalšího psa v domácnosti.

Na Berounsku za svého čtyřnohého miláčka nejvíce zaplatí obyvatelé samotného Berouna. Pokud bydlí v bytovém domě, první pes je vyjde na tisíc korun, za každého dalšího zaplatí 1500 korun. V případě rodinného domu zaplatí majitelé 400 korun, u dalších psů zůstává částka stejná.

Vizualizace nového parkoviště u hořovické nemocnice s kapacitou 208 míst.
U nemocnice v Hořovicích začala výstavba nového parkoviště