Rakovnický deník nemohl chybět u symbolického narážení sudu s tímto chutným, zlatavým mokem. Tohoto úkolu se ujal vrchní sládek Petr Hauskrecht. Následoval slavnostní přípitek.

Tradice vaření pepřového piva vznikla před třemi lety v pivovaru ve Velkém Březně, autorem receptury je již zmiňovaný Petr Hauskrecht, který v současnosti řídí také pivovar Krušovice. Zajímalo nás, kde bere inspiraci při hledání a vyvíjení receptur s novými příchutěmi piva: „Inspirace se nedají naplánovat. Buď přichází, nebo nepřichází. Zatím ke mně přichází a k tomu, aby přicházela, tak člověk musí nasávat v terénu: číst o pivě, hovořit s lidmi, kteří různé speciály vyrábějí. Někdy je nápad opravdu unikátní, který člověka v rámci souhry informací, které nasbírá, napadne. Někdy je to týmová práce. Provádíme takzvaný brainstorming čili „bouření mozku" s lidmi, s tím, že máme téma přijít s takovým speciálem, který by lidi oslovil. To je případ i pepřového piva."
Pepřové pivo podle Petra Hauskrechta skvěle napomáhá trávení po bujarém hodování, které samozřejmě k masopustu patří. „Někdy vymyslíme příběh. Každý speciál, který je dlouhou dobu na hospodách nebo v regálech, přestává být speciálem. Má zkušenost je taková, že aby to byl pravý speciál, tak by měl být speciálem jen určitou část roku. K tomu je pak třeba vymyslet příběh, aby se speciál a příběh spolu snoubily," zdůraznil vrchní sládek.

Celkem Krušovičtí vyrobili 1550 hektolitrů pepřového piva, které se rovným dílem rozdělí mezi Čechy a Moravu.Prodávat se bude ve vybraných restauracích a hospodách od 10. února do konce měsíce nebo do vyprodání zásob.

Pepřové pivo je dvanáctistupňový ležák s jemně pikantní chutí, kterou mu dodává extrakt ze zeleného pepře. Vyrábí se z českého sladu, žateckého chmele a vody z artézských vrtů. Pomalé zrání a ležení při nízké teplotě vytváří dobré podmínky pro vznik husté smetanové pěny a skvělého řízu. „Přispěje k dobré náladě a dá zapomenout na všední starosti," komentuje speciál Petr Hauskrecht.

To ostatně potvrdili i návštěvníci krušovického pivovaru, kteří měli možnost pivo ochutnat. „Tu příchuť pepře cítíte až jakoby někde v pozadí. Je to příjemné pití," shodli se pánové Karel, Luboš a Radek. Tato trojice byla v Krušovicích součástí velkého davu lidiček, kteří přijeli nejen za pivem, ale i za zabijačkou.
Neboť i ta je neodmyslitelnou součástí masopustní tradice. Zabijačka a pivo jako křen, nyní v podobě pepřového piva, prostě patří k sobě.

Právě proto bylo jeho slavnostní narážení v Krušovicích spojeno i se zabijačkou. Její tváří se stal řezník Tomáš Turek, který zdůraznil: „Jeho jemná pepřová vůně a chuť s příjemně hořkým dozvukem se k tradičnímu zabijačkovému menu skvěle hodí."