Nejčastější příčinou úmrtí dětí jsou právě různé úrazy. Nejčastěji dochází k poranění dětí při sportu a zábavě, kdy bývá častým důvodem absence bezpečnostních pomůcek. Ty v případě pádu dokáží úrazu zabránit nebo alespoň rozsah zranění zmírnit. Vážné úrazy hlavy s celoživotními následky nejsou, bohužel, výjimkou. Základní, a pro děti povinnou ochrannou pomůckou, je přilba – a to nejen při jízdě na kole. Měla by být samozřejmostí také při jízdě na koloběžce, skateboardu nebo bruslích.

Se vzrůstající oblibou zahradního grilování stoupá i počet dětských popálenin. Přitom tato poranění jsou velmi bolestivá a traumatizující a jejich hojení dlouhodobé.

Dalším velkým rizikem jsou zahradní bazény. Při jízdě autem by mělo být samozřejmostí použití bezpečnostních pásů a dětských zádržných systémů.

Letní zdravotní rizika se však nevyhýbají ani dospělým. Vloni v červenci středočeští záchranáři zaznamenali celkově 12 064 výjezdů a v srpnu 11 940, což je nárůst zhruba o jednu pětinu oproti jiným měsícům. O prázdninách v roce 2014 se uskutečnilo 23 437 výjezdů.

Tento trend je obecně ovlivněn zvýšenou aktivitou všech obyvatel – cestováním, sportováním, při kterém lidé neodhadnou své síly, zahrádkařením, ale i tím, že spoustu Pražanů opouští v čase prázdnin své město a jezdí ve volném čase víc „ven" do Středočeského kraje, a tak výjezdů k různým úrazům bylo vloni 3 766. V roce 2014 o prázdninách záchranáři ošetřili 2 908 úrazů.

Přejeme vám pohodové prázdniny podle vašich představ. A buďte na sebe a své děti opatrní.

Petra Effenbergerová
mluvčí Zdravotnické
záchranné služby
Středočeského kraje