Zatímco na konci minulého roku se úrokové sazby hypoték pohybovaly kolem 1,60 %, dnes začínají na 2,20 %. A odborníci odhadují, že na konci letošního roku by se úrokové sazby mohly vyšplhat až na 3,5 %. Důležitou roli při získání hypotéky hraje také bonita žadatelů. Tedy posouzení jejich příjmu, výdajů, majetku a neposledně také jejich úvěrové morálky, tedy toho jak doposud spláceli své dluhy.

Krajský úřad Středočeského kraje v Praze.
Dohoda o turistické spolupráci s Prahou dostala nečekaný odklad

V současné době jsou vyhledávané jak nájmy, tak i koupě nemovitostí. „Poptávka je jak po nájmech, tak i po koupi bytů, nebo domů,“ upřesnil Jiří Šmaus. Průměrná cena za metr čtvereční v novostavbě se v Rakovníku pohybuje kolem 40 000 korun za metr čtverečních. Ve starších cihlových, nebo panelových domech je to o 10 000 méně. Takže byt v novostavbě s dispozicí 2 + kk o pětašedesáti metrech čtvereční vyjde majitele, který si ho koupí na hypotéku na 9 500 korun měsíčně při splatnosti 25 let. Podmínkou je, že bude mít našetřeno alespoň 15% z ceny nemovitosti. „Pronájem bytu dva plus jedna vyjde v Rakovníku zhruba na osm tisíc bez poplatků,“ řekl pro Rakovnický deník majitel Realitní kanceláře Kašpar Jaroslav Kašpar.

Na Rakovnicku je největší zájem o byty především v Rakovníku, pak v Novém Strašecí a v Jesenici se pronajímají byty jen zřídka. Podle oslovených realitních makléřů je to hlavně kvůli občanské vybavenosti města a zejména také kvůli dojezdové vzdálenosti do Prahy, kam velká část lidí z Rakovnicka míří za prací. V Jesenici zaplatíte za metr čtvereční bytu zhruba 25 000 korun. Zrekonstruovaný byt o velikosti 1+1 se tu dá koupit do jednoho milionu korun. A byt 3+1 si tu pronajmete za cenu kolem 8 000 korun bez poplatků.

Bytů k pronájmu je ale na Rakovnicku nedostatek. „Poptávka po bytech je vyšší, než jejich nabídka. Představy majitelů o částkách za prodej nebo nájemné jsou hodně vysoké.” sdělil Rakovnickému deníku realitní makléř Aleš Brunner. A pokud se už nějaký byt objeví, je o něj veliký zájem. Lidé byty k pronájmu nabízejí i sami přes internet a o zájemce nemají nouzi. „Volných bytu v Rakovníku je málo, nové pronájmy jsou do týdne pryč,” doplnil Jaroslav Kašpar. Lidé se ale nemusí bát. Do čtyř let by mělo v Rakovníku vyrůst kolem 300 nových bytových jednotek. „Zatím víme o pěti lokalitách a šesti projektech s různými investory“ uvedl mluvčí rakovnické radnice Jiří Cafourek.

Na Krakovci se sešli evropští básníci.
Evropští básníci předčítali na Krakovci