Silvestrovské pomazánky

Balatonská pomazánka
Suroviny: 200 g brynza, 100 g pomazánkového másla, lžička sladké papriky, špetka pálivé papriky a drceného kmínu, 2 jemně posekané zelené cibulky, 1/2 feferonky bez semínek, rajče, zelená paprika a cibule na ozdobu
Příprava: Zelenou cibulku nasekáme ručně nebo rozmixujeme na jemno. Přidáme brynzu, pomazánkové máslo a koření a promixujeme na jemnou hmotu. Mažeme na tmavý chléb nebo na ciabattu ve třech vyhotoveních: na chleby položíme plátky rajčete nebo kolečka zelené papriky nebo na kostičky nakrájenou cibulí.

Lilková pomazánka
Suroviny: 2 lilky, sůl, 3 lžíce olivového oleje, 50 g pražených arašídů, 1 stroužek česneku, 2 lžíce citronové šťávy, pepř
Příprava: Lilky oloupeme a nakrájíme na kostičky. Osolíme a necháme 10 minut odležet. Lilek osušíme a opékáme je asi 15 minut v pánvi při střední teplotě. Necháme vychladnout a rozmixujeme nebo nadrobno nasekáme. Arašídy nastrouháme nebo opět nadrobno nasekáme. Prolisujeme česnek. Obě přísady vmícháme spolu s citronovou šťávou do lilkové pomazánky. Osolíme a opepříme.

Mrkvičková pomazánka
Suroviny: 1 větší mrkev, 1 lžíce majolky nebo kysané smetany, tavený smetanový sýr, česnek podle chuti, sušená petrželka, sůl
Příprava: Syrovou mrkev nastrouhat najemno. Utřít se sýrem a rozmačkaným česnekem. V pomazánce má být skutečně hodně mrkve, sýr ji jen spojuje. Je-li mrkev příliš suchá a pomazánka hutná, lze přidat lžíci vody. Pomazánku lze odlehčit přidáním lžíce tvarohu.

Ananasová pomazánka
Suroviny: 2 Lučiny, 1/2 hrnku jemně pokrájeného ananasu, 1 lžíce citronové šťávy, 4 lžíce zakysané smetany
Příprava: Lučinu utřeme se smetanou, zakapeme citronovou šťávou, vyšleháme do pěny a vmícháme ananas.