Místostarosta Samaš uvedl, že se v současné době dolaďují nejen technické, ale také legislativní záležitosti možného budoucího systému parkování v historickém centru města. Dojde sice k několika změnám, ale odpůrci závor nejspíše spokojeni nebudou. Ty by totiž měly u vjezdu a také výjezdu na náměstí zůstat.

„Řešili jsme tuto variantu a závory budeme muset nejspíše na náměstí ponechat, a to kvůli omezení limitu průjezdu automobilů náměstím. Všichni víme, jaká je nyní dopravní situace v době dopravní špičky v ulici Na Sekyře a také v Havlíčkově ulici," reagoval místostarosta Miroslav Samaš s tím, že v případě, kdyby došlo k odstranění závor z centra města, zvýšila by se nežádoucím způsobem průjezdnost náměstím.

„Rozhodně ale chceme co nejdříve odstranit výběrčí budku na výjezdu z náměstí," podotkl Miroslav Samaš. Kromě změny parkovacího systému na Husově náměstí v Rakovníku, který by mohl být tvořen systémem závor a také platebními terminály, by se úprav měla dočkat také parkovací plocha v centru. Řidiči by totiž měli ponechávat svá vozidla pouze u střední části Husova náměstí.

„Záměr je, aby se parkovalo pouze uprostřed náměstí a bylo zde pouze šikmé stání. Měřili jsme to, a to šikmé stání by mohlo být i zde v jižní části před radnicí. Šikmým stáním by se navíc rozšířil počet míst k stání," sdělil konkrétnější informace místostarosta Rakovníka Miroslav Samaš.

Podle Miroslava Samaše se také v rámci pracovní skupiny řešily ceny za parkování v centru města. Automobilů je i nadále na náměstí více než dost. V budoucnu by tomu ale tak být nemuselo.

„Zatím se lidem vyplácí parkovat na náměstí dlouhodobě. Pokud ale nastavíme systém, že prvních, dejme tomu, devadesát minut bude za nějakou přijatelnou, nelikvidační cenu, aby si lidé mohli vyřídit své záležitosti u lékaře, v bance, ve škole a podobně, tak další hodiny navíc by již byly zpoplatněny takovou částkou, aby se to městu nejen vyplatilo, že zde někdo stojí na největším hlídaném parkovišti celý den," sdělil Miroslav Samaš.

Počátkem letošního roku přišla pracovní skupina, která vznikla právě kvůli řešení otázky parkování v centru města a v Rakovníku vůbec, s možností nahradit závorový systém za skenovací. Ten měl fungovat tak, že na vjezdu by zařízení naskenovalo registrační značku vozidla. Řidič by před opuštěním centra Rakovníka zaplatil u příslušného terminálu. U budovy gymnázia by závora zůstala, ovšem se zařízením, které by znovu naskenovalo registrační značku vozu. Pokud by řidič měl zaplacené stání, závora by se zvedla, v opačném případě by mu nedovolila odjet. V původní variantě se dokonce hovořilo o tom, že by ani na výjezdu nemusela být závora, nezaplacené částky by pak město vymáhalo, což by ale bylo vzhledem k možným dlužným částkám a administrativní zátěži pro město neekonomické.

Od skenovacího zařízení nakonec pracovní skupina upustila. „Nezjistili jsme, že by někde tento systém měla města v provozu. Skenovací systém mají pouze v některých soukromých firmách v České republice, ale i zde na zemědělské škole," sdělil Miroslav Samaš.