„Cihly začaly padat z pilířků a už rozbily lampičky u dvou hrobů. Protože jsou pilířky dosti vysoké, mohlo by se stát, že by padající cihly někoho poranily," potvrdil starosta obce Martin Pinka. Poškozené hroby byly podle něj posledním popudem k tomu, aby se pustili do celkové opravy. Naposledy spodní část zdi u polní cesty, která se rozpadala, vyspravili před pěti lety. Do opravy se pustila stavební firma ze Hředel.

„Řemeslníci přislíbili, že práce udělají v co nejkratším čase. Nyní dozdívají stříšky na část zdi u pole," doplnil starosta Pinka. Opravy se dočkala i opuková zeď na starém hřbitově. Ta sice není tak vysoká, takže nehrozí tak velké poškození od padajících cihel, ale narušuje ji prorůstající tráva a mech. Zedníci ji přesto opravili a zpevnili, aby byla i hezká na pohled.

Horší situace byla na hřbitově ve Lhotě pod Džbánem. Tady se část zdiva už vyvalila a dokonce hrozilo, že náhrobek v těsné blízkosti sjede ven mimo hřbitov.

Zeď vyvalovala voda, která k ní stékala. Proto se kompletně opravila až k její zdravé části. Bylo nutné vykopat opěrnou zeď až do hloubky a udělat u ní drenážní jamku pro odvod vody. Nyní je zdivo betonové, zpevněné výztuhami a mělo by tak více odolávat vodě a dalším povětrnostním podmínkám.

„Oprava hřbitovní zdi v Mutějovicích vyšla zhruba na devadesát tisíc. Ve Lhotě pod Džbánem na osmdesát až devadesát tisíc korun. Obě částky šly z rozpočtu obce," vypočítával starosta obce Martin Pinka.