Cílem soutěže je ukázat, že i venkov v současné době plní řadu nezastupitelných funkcí v našem osídlení, hospodářství i společenském životě. Její úroveň rok od roku stoupá.

Tentokrát se o titul utkalo sedmnáct obcí Středočeského kraje. To je o něco méně než loni a také méně, než je celostátní průměr. Ten tvoří jednadvacet obcí.

„Trochu nás mrzí, že se přihlásilo méně obcí a nepřihlásili se ti, o nichž jsme si vloni mysleli, že jsou favorité. Někteří starostové si myslí, že laťka je nastavena příliš vysoko a že nemají šanci uspět," řekla v úvodu předsedkyně hodnotitelské komise Jarmila Smotlachová. Podle ní ale obce nemusí hned v soutěži zvítězit. Mezi starosty vládne přesvědčení, že pravidla jsou nastavena tak, že obec soutěžící poprvé nemá šanci. Že musí postupně získat stuhy z jednotlivých částí soutěže a další ocenění. Čistečtí ale ukázali, že získat napoprvé to nejvyšší ocenění lze.

Účastníci soutěže museli splnit deset náročných kritérií. Jedním z nich byla bohatost a pestrost spolkového života. Čistá jej naplnila vrchovatě. Obec má necelých devět set obyvatel a aktivně v ní působí sedmnáct sdružení a spolků. To je základ úspěchu nejen v soutěži, ale i při dalším rozvoji obce.

Práci spolků také vyzdvihla starostka Blanka Čebišová: „Na ocenění mají zásluhu zástupci všech spolků, protože bez nich bychom ho nezískali. Zásluhu mají také naši předkové. Ti budovali základnu všech spolků."

Zástupci spolků představovali obec před hodnotící komisí. Ukázali jim pouze třetinu toho, co chtěli. Čas byl velmi krátký. Takže například sportovci museli být ze hřiště povoláni do středu obce, aby se stihli představit.
„Za to bych chtěla všem poděkovat. A také hodnotitelské komisi, která nás vybrala. Nečekali jsme to a byli jsme velmi překvapeni," poděkovala starostka.

V obci pracují všechny spolky už řadu let, nejen za působení současného zastupitelstva. Udělalo se tu také hodně práce, například rekonstrukce radnice, nový památník obětí válek, proto se zastupitelé rozhodli, že do soutěže půjdou. Vítězstvím ve Středočeském kraji ale soutěž pro Čistou ještě nekončí. Obyvatelé se opět pustí do práce, aby uspěli v celostátním kole první týden v září.

„Opět půjdu žádat zástupce spolků, aby nám pomohli. Vím, že to udělají rádi, proto je také podporujeme, vzájemně si pomáháme a jsme rádi, že je tady máme," zkonstatovala Blanka Čebišová.
Rakovnicko mělo v soutěži ještě jednoho zástupce. Kromě Čisté se do soutěže přihlásila nedaleká obec Šípy, která v loňském roce získala Oranžovou stuhu za spolupráci se zemědělským subjektem.

Slavnosti se zúčastnili zástupci soutěžících obcí, zástupci vyhlašovatelů, náměstek hejtmana Středočeského kraje Marcel Chládek: „Těší mě, že vesnicí roku je vesnice z mého senátního obvodu. Protože vím, že v této oblasti je těžké živobytí, o to více si cením toho, že Čistá vyhrála," řekl na adresu Čisté. Přišli samozřejmě obyvatelé Čisté a okolních obcí, které k ní patří. Všichni zcela zaplnili čistecký kulturní dům. Skoro jako domů sem přijel starosta Rakovníka Zdeněk Nejdl. Pochází ze Zdeslavi a v Čisté chodil do základní školy.

Příchozí byli uvítáni stylově, čisteckou medovinou. Slavnost zahájil pěvecký sbor Václav státní hymnou. O další kulturní program se postarali členky tanečního kroužku a členové Flétničky z místní základní školy. Po oficiální části starostka Blanka Čebišová všechny pozvala před kulturní dům na posezení a občerstvení.