ostřený stůl, tentokrát v zeleno-žluté barvě a samozřejmě příjemná obsluha. Zkrátka tak, jak to má být ve slušné restauraci. Nebo při závěrečných praktických zkouškách učebního oboru kuchař – číšník.

Jídlo pro tento den připravili: Aleš Bruner, Tereza Springerová, Marek Fuks, Pavlína Kindlová a Marek Frajman.
Co budou vařit, si vylosovali už den před tím. Pak už to běželo jako v opravdové restauraci.   Dále si museli takzvaně nanormovat, to znamená vypočítat, potřebné množství surovin. Pak napsat žádanku, podle které se suroviny vydají. Druhý den budoucí kuchaři – číšníci  jídlo připravili.  Každý ze skupiny zvládl dvě jídla, u některých polovinu porcí.

„Pokrmy vybíráme z těch, které žáci už někdy připravovali, buď zde ve školní jídelně nebo v jiných provozovnách, či  při laboratorních pracích,"  vysvětlila Helena Sobotková, učitelka odborného výcviku oboru kuchař – číšník.

Součástí zkoušky je i příprava slavnostní tabule. A samozřejmě obsluha hostů. Budoucí číšníci byli opravdu sehraní. To dokázali při takzvané složité obsluze, kdy obsluhovali naráz dva stejně příchozí hosty. Znamenalo to naprosto stejné úkony i gesta při servírování.

Pavlína Kindlová vařila hovězí vývar se strouháním a kuře pečené v cibuli. „Z toho, jak jsem uvařila, mám dobrý pocit. Myslím, že se mi to povedlo. Před obsluhováním hostů jsem ale nervozní."

Tereza Springerová připravila lasagne s vepřovým masem a kuře v cibuli. Obě dívky se chystají pokračovat v nástavbovém studiu. Obě se také shodly, že na této práci je nejvíce baví kontakt s lidmi. Při praxi vystřídaly několik rakovnických školních jídelen i restaurací.

Letos šlo ke zkouškám třicet žáků ze dvou tříd.  „Praktickou zkoušku zvládli všichni žáci, jsem s nimi spokojená," zhodnotila Helena Sobotková. Příští týden ještě žáky čekají ústní zkoušky.

Většina žáků pokračuje nástavbovým studiem v Rakovníku nebo ve svém regionu. Zbylí absolventi si většinou našli přes prázdniny brigádu a práci si hledají až po nich.